Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding gemeente

LEZINGEN EN CURSUSSEN 2022

 

  

Prof. Dr. Rick Benjamins : Liberaal Christendom

 

2022_Rick_Benjamins.jpgOp deze avond zal Rick Benjamins met ons spreken over liberaal christendom. Hij is docent dogmatiek aan de PThU en bijzonder hoogleraar vrijzinnige theologie. Verder is hij actief voor ‘De Vrijzinnige Lezing’, die belangrijke en vernieuwende vrijzinnige theologen onder de aandacht wil brengen.

Op de vraag of vrijzinnigheid wel bestaat zegt hij het volgende: ‘Voluit: Ja! Wezenlijk aan de vrijzinnige theologie is dat er kritiek is gekomen op de Bijbel, dogma’s en het instituut van de kerk. De Bijbel is door mensen geschreven, dogma’s zijn niet onfeilbaar en het instituut heeft geen Goddelijk gezag. Het eigen geluid kwam tweede helft 19e eeuw, begin 20e eeuw. Waarop baseer je dan het religieuze leven? Een heel belangrijk punt is dat er een verschuiving kwam naar het innerlijk van de mens of de menselijke geest, vanuit waar religieus leven werd beleefd en beleden. De consequentie is dat je zélf mag denken. Dat geeft vrijheid en eigen verantwoordelijkheid en een groot respect voor wat een ander voelt’.
Rick Benjamins is mederedacteur van de bundel Liberaal Christendom, uitgegeven bij Skandalon.

Datum:  woensdag 1 juni 2022
Tijd:  20.00 uur
Locatie:   Lambertuskerk
Entree:  € 7,50 inc. koffie/thee
Aanmelden:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

top

 

 

Chris Beuker: Etty Hillesum en het communisme

Auteur Chris Beuker deed er onderzoek naar in hoeverre het gedachtengoed van het communisme Etty Hillesum aansprak.

Het communisme gaf de mensen hoop op een beter, rechtvaardiger leven in de jaren dertig van de vorige eeuw.
Etty begint haar dagboek in maart 1941, een paar weken na de Februaristaking. Het waren de communisten die het voortouw namen en in opstand kwamen tegen de naziterreur.
Etty werd lid van de communistische studentengroep en gaf een Poolse vluchteling onderdak. Of Etty zelf ook lid was van een communistische partij, heeft Chris Beuker niet kunnen achterhalen.

Liefde tegenover haat
Beuker: “Meestal wordt alleen haar spirituele kant belicht. Maar zij plaatste liefde tegenover haat. Zij heeft laten zien hoe fundamenteel het is dat je blijft staan voor de menselijke waardigheid”.
Van Etty wordt vaak gezegd, dat ze zich passief overgaf aan de vijand. Door zich te melden in Westerbork, maar volgens Chris Beuker klopt dat beeld niet.
“Ze pleegde verzet al voor de oorlog. Haar persoonlijkheid is heel gelaagd en complex en ze zet je voortdurend op een ander been. Ze schreef vernietigend over de armoede in Amsterdam en ageerde fel tegen het heersende kapitalisme”.

Chris Beuker deed vier jaar lang onderzoek naar deze onderbelichting uit het leven van Etty. Hij is gepensioneerd docent drama. Voorheen verbonden aan de Hanzehogeschool in Groningen en schreef eerder Communistisch verzet in Friesland.

Datum:   woensdag 15 juni 2022
Tijd:  20.00 uur 
Locatie:  Lambertuskerk 
Entree:  € 7,50 
Aanmelden:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

 top