Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding monumentaal

KUNST IN DE LAMBERTUSKERK

 

 

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden elk jaar 5 à 6 exposities georganiseerd.
Deze exposities zijn te bezichtigen na de ochtenddienst op zondag (vanaf ongeveer 11.15 uur) en tijdens de activiteiten die er in de kerk worden georganiseerd.
Vaak is er ook een speciale zondagmiddag opening waarbij de kunstenaar aanwezig is.
Elke woensdagochtend is er Open Kerk van 10 - 12.00 uur, waarbij de expositie dan kan worden bekeken. Op deze ochtenden is soms ook de kunstenaar aanwezig.
De data staan vermeld bij de betreffende expositie.

De kunstcommissie wordt gevormd door Lous de Bruijne, Jacobien Schrijvershof, Menno Schrijver en Gerda Scherphof.
Contact via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Tentoonstellingen 2023

 

Hannelieke van de Beek

Expositie textielkunstwerken vanaf 1 maart 2023 met als thema Op weg naar Pasen

Meer informatie volgt

 

 

Geert Hüsstege

Kerst tentoonstelling van 2 december - 20 januari 2023

Iconen

Voor de vierde keer stelt Geert Hüsstege uit Eindhoven een selectie iconen uit zijn atelier beschikbaar in deze tijd rond Kerstfeest en Nieuwjaar.
Zijn vorige tentoonstelling van de iconen viel helaas in coronatijd; via een youtube filmpje, dat Geert had gemaakt in de Lambertuskerk, konden velen toch nog een indruk van de expositie krijgen.
Van 3 december tot 20 januari a.s. zijn de iconen van Geert Hüsstege wéér in ons midden en hopelijk zonder belemmeringen te bekijken.
Geert Hüsstege schildert al meer dan 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.

  Geert Hüsstege    Tabernakel

 

Geert geeft als toelichting: “het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden, die op iconen worden afgebeeld, hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld, zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus, die het Beeld van God is.”

Speciaal voor deze tentoonstelling schilderde Hüsstege een nieuwe icoon van Emmanuel gedragen door Maria met aan weerszijden twee beschermengelen.
Verder zijn iconen te zien met voorstellingen van de adventsheiligen zoals Koning David, Joachim en Anna en Johannes de Doper, samen met andere thema’s rond verwachting en belofte.

Heel bijzonder is het Kerst drieluik, dat Geert Hüsstege in 2015-2016 schilderde voor de St Jan in 's Hertogenbosch en dat nu te zien is in de Lambertuskerk.

 

  middenpaneel kerst drieluik

 

 

De kunstenaar die wij in de maanden december/januari mogen verwelkomen is een bekende voor de Lambertusgemeente.
Wij zijn blij dat er ook dit jaar rondom de kerstdagen iconen van Geert Hüsstege in de kerk worden tentoongesteld.
Het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden die op iconen worden afgebeeld hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus die het Beeld van God is.

Geert Hüsstege schildert al 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.
Naast schilder is hij ook restaurateur en taxateur van iconen. De iconen die hij schildert zijn in tal van kerken en bij vele particulieren in binnen- en buitenland een geliefd bezit.

 

Foto van het middenpaneel van het kerstdrieluik, dat Geert Hüsstege speciaal schilderde voor de kerststal in de St. Jan te ’s Hertogenbosch in 2015/2016.

 

Tentoonstellingen 2021-2022

 top

 

Actueel