Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding monumentaal

KUNST IN DE LAMBERTUSKERK

 

In de nissen van het hoogkoor, de eigenlijke kerkruimte van de huidige Lambertuskerk, worden vaak kunstwerken geëxposeerd.

Tentoonstellingen:

 

 

De Lambertustoren als inspiratiebron

30 april - 10 juni 2019

De Lambertuskerk noemt zichzelf ‘Inspirerende plek achter de Vughtse toren’. Dat suggereert dat de Lambertustoren zelf niet zo inspirerend is. Hoe onwaar dit is, toont Johanna van Dijk met een tentoonstelling die vanaf 30 april in onze kerk te zien zal zijn. Veel schilders en tekenaars hebben het robuuste rood-witte bouwwerk vastgelegd. Enkele van de fraaiste afbeeldingen, afkomstig uit het bezit van het Vughts museum en van de Lambertusgemeente, hangen een maand lang te pronk in de Lambertuskerk.

Afscheidstentoonstelling van Johanna van Dijk

Na deze tentoonstelling legt Johanna van Dijk haar taak als lid van de kunstcommissie neer. Lang geleden zijn ds. Ruud Bartlema en zij met deze commissie begonnen om de ontmoeting tussen kerk en kunst te stimuleren. Vele kleine en grote kunstprojecten in de Lambertus waren het gevolg, met de expositie rond de Lambertustoren als sluitstuk. 


De torenexpositie loopt van 30 april tot en met 10 juni en is te bezichtigen op zondagen rond de diensten en op de middagen (14.00 – 17.00 uur) van Hemelvaart, 
donderdag 30 mei, en Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni. De toegang is gratis.

Een bijzonder evenement in deze periode is de bijeenkomst op woensdagavond 29 mei (aanvang 19.45 uur). Dan zal beiaardier Peter Bremer ter gelegenheid van de tentoonstelling een concert geven op de beiaard van de Lambertustoren. Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum, wijdt ons daarna in in de geschiedenis van de toren. Ten slotte is er onder het genot van een drankje en pianomuziek gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken en elkaar te spreken. Entree: € 5,--, t.b.v. het Vughts Museum.

Over de diensten die zijn gewijd aan het thema ‘de toren’ in Bijbel en geloof, leest u meer onder kerkdiensten.

Een aardigheid is nog dat ter gelegenheid van de tentoonstelling een uniek setje ansichtkaarten wordt uitgegeven met daarop drie verschillende afbeeldingen van de Lambertustoren. Dat biedt u eindelijk weer de gelegenheid om Vughtse ansichten te versturen!


Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Johanna van Dijk, Udo Doedens, Menno Schrijver en Lau de Vries

Kunstcommissie Lambertuskerk: Lous de Bruijne en Gerda Scherphof

 top

 

Ineke van Koningsbruggen

3 maart – 15 april

Wij allen zijn bewoners van deze aarde, de landschappen zijn van ons. Het ruimtelijk besef van het zijn in zo'n landschap blijft het uitgangspunt van het werk van Ineke van Koningsbruggen. Haar Koningsbruggen 3 1schilderijen zijn een samengaan van deze ervaring met persoonlijke gebeurtenissen. Eerder werd geschreven over het werk van Ineke van Koningsbruggen: De intenties als kunstenaar zijn aan de ene kant heel hedendaags door de abstracte, formele en conceptuele elementen die ze bevatten. Aan de andere kant is haar kunstenaarschap geworteld in een oude Europese, met name Franse traditie. Het gebruik van verf is dramatisch en de beeldtaal abstract. De rijke huid, de krachtige vorm en kleur laten afwisselend, ritmisch en ingetogen of intens werk zien.

Wonend en werkend in Vught tel 0622403089

top

 

Geert de Bruijn: ’De Moedergodin’

De Vughtse kunstenaar Geert de Bruijn was al vaker te gast in onze Lambertus. Dit jaar echter staat zijn 35 jarige kunstenaarschap centraal met het bijzondere thema: de Moedergodin. En dat gaan we vieren.

Geert voltooide zijn opleiding in 1983 aan de Koninklijke Academie voor Vormgeving en Kunst in ’s-Hertogenbosch. In de jaren die volgden ontwikkelde hij zijn visie over de Moedergodin en verwerkte dit in assemblages en bronzen beelden.

De moedergodin draagt verschillende aspecten in zich.
Zoals: geboorte, leven en dood. 
Een drie-eenheid. 
Ook heeft zij een beschermende functie. 

Al deze aspecten belicht hij in zijn eigen beeldtaal. Die zien we terug in driehoeken, kruizen, spiralen, vierkanten, maar ook vogels. Met deze elementen maakt hij zijn composities in de kleuren: zwart, bruin, wit en goud.

De werken die in de kerk te zien zijn worden voor 6 januari 2019 nog aangevuld met andere. Thema’s zijn: ‘The mother goddess rules the world’ en ‘Genestelde gedachte’.

Hiermee toont Geert een andere visie dan de algemeen gangbare namelijk dat de verbeelde godheid om ons heen vrijwel altijd het mannelijke aspect van het mens zijn draagt. Met zijn schilderijen tracht Geert dit denken vanuit mannelijk perspectief te doorbreken om zo de toeschouwer op andere gedachten te brengen.

Met ’n feestelijk samenzijn willen we het 35 jarige kunstenaarschap van Geert in de Lambertus vieren. Op 6 januari 2019, van 15.00 -17.30. Met een inleiding door Dhr. H. van den Berselaar om 16.00 uur.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft Geert ’n tiental kunstdoosjes gemaakt voor een pas verschenen boekje dat de titel draagt ’35 jaar met de Moedergodin’. Maak tijdens deze middag gebruik van de eenmalige korting.

Wij hopen dat u samen met Geert een glaasje wijn komt drinken tijdens de opening op zondag 6 januari 2019. U bent van harte welkom!

De kunstcommissie Lous/Johanna.

 top

Vorige tentoonstellingen

2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017
2018 

 top