DE ST. LAMBERTUSTOREN

 

• zie ook: Geschiedenis van de bouw

De 40 meter hoge St. Lambertustoren, eigendom van de gemeente Vught, is een mooi voorbeeld van zogenaamde Kempische gothiek en dateert pas uit de 16e eeuw; 1521 is een van de jaren dat in de archieven van de Duitse Orde wordt genoemd als jaar van afbouwen van de toren.
Oorspronkelijk was deze toren (uiteraard) bestanddeel van de Lambertuskerk. In november 1821 is echter het middenschip van de kerk, dat geheel vervallen was geraakt, gesloopt. Het koor is met een buitenmuur afgesloten en zo ontstond de huidige kerk, los van de toren.
De toren is later gerestaureerd en kreeg toen twee luidklokken. Deze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gevorderd.

Evenals de kerk werd de toren, die tijdens de oorlog nogal wat schade had opgelopen, in de jaren vijftig van de vorige eeuw opnieuw gerestaureerd. Sindsdien heeft de toren een carillon, met eerst 35 en later 47 klokken, waaronder drie grote luidklokken.

De toren is ook recent weer gerestaureerd, in 2006-2007.
Nu staan dus kerk en toren weer in volle glorie als baken van Vught, zichtbaar vanuit de verre omgeving.

 

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.