Archief Kunst in de kerk 2021-2022

   

 

Geert Hüsstege

Kerst tentoonstelling van 2 december 2022 -
20 januari 2023

Iconen

Voor de vierde keer stelt Geert Hüsstege uit Eindhoven een selectie iconen uit zijn atelier beschikbaar in deze tijd rond Kerstfeest en Nieuwjaar.
Zijn vorige tentoonstelling van de iconen viel helaas in coronatijd; via een youtube filmpje, dat Geert had gemaakt in de Lambertuskerk, konden velen toch nog een indruk van de expositie krijgen.
Van 3 december tot 20 januari a.s. zijn de iconen van Geert Hüsstege wéér in ons midden en hopelijk zonder belemmeringen te bekijken.
Geert Hüsstege schildert al meer dan 30 jaar volgens de traditionele iconenschilderkunst. Hij is hiervoor opgeleid o.a. in Tongeren, Wenen, Rusland en aan het Sint Lucas in Boxtel.

  Geert Hüsstege    Tabernakel

 

Geert geeft als toelichting: “het woord ‘icoon’ betekent beeld en gelijkenis. De christelijke helden, die op iconen worden afgebeeld, hebben de grens van het eeuwige reeds overschreden. Ze worden op de icoon afgebeeld, zoals zij in het hiernamaals zijn. Alle iconen gaan uiteindelijk terug op de oer-icoon Christus, die het Beeld van God is.”

Speciaal voor deze tentoonstelling schilderde Hüsstege een nieuwe icoon van Emmanuel gedragen door Maria met aan weerszijden twee beschermengelen.
Verder zijn iconen te zien met voorstellingen van de adventsheiligen zoals Koning David, Joachim en Anna en Johannes de Doper, samen met andere thema’s rond verwachting en belofte.

Heel bijzonder is het Kerst drieluik, dat Geert Hüsstege in 2015-2016 schilderde voor de St Jan in 's Hertogenbosch en dat nu te zien is in de Lambertuskerk.

 

  middenpaneel kerst drieluik

 

 

Angelique Kleijne

Expositie van 11 september - 30 oktober 2022 

 

Lino's, uitsneden en sjabloondrukken

 

Solitude,
& verbinding

“Het begrip ‘eenzaamheid’ heeft in het Engels twee betekenissen: solitude en loneliness. Neurowetenschapper John Caciappo zei het zo: the word ‘solitude’ expresses the glory of being alone whereas the word ‘loneliness’ expresses the pain of being alone (bron: Marjan Slob – De lege hemel; over eenzaamheid).

De laatste jaren wordt er veel nadruk op dat laatste begrip gelegd. Maar je kunt je ook thuis voelen in het eerste idee. Om tot creativiteit te komen bijvoorbeeld, of tot bezinning, rust, overdenking, inzicht... En solitude hoeft verbinding niet in de weg te staan. Misschien zijn ze zelfs een voorwaarde voor elkaar. Wat niet wil zeggen dat loneliness er niet is, maar de nadruk daarop voelt onvolledig.”

Angelique Kleijne begon in 2007 als zelfstandig grafisch vormgever. Sindsdien vangt zij verhalen in beeldtaal en transformeert ze ideeën naar fysieke ontwerpen, meestal van papier. In de loop van de tijd is zij ook ambachtelijk gaan werken, eerst op een litho- en later op een etspers, met name voor linosneden. Later volgden sjabloondruk en uitsneden uit papier. Voor deze expositie toont zij een greep uit haar werk van de afgelopen jaren, ontstaan uit en verhalend over solitude én verbinding.

De expositie duurt van 11 september (Open Monumentendag) tot en met 30 oktober 2022.
Angelique is aanwezig op zondag 11 september van 12 tot 17 uur, en op de woensdagen 28 september en 19 oktober van 10 tot 12 uur.
Op vrijdag 28 oktober geeft zij een presentatie tijdens Eten & Kunst in de kerk. Kijk voor meer informatie op: www.angeliquekleijne.nl

 

 

 

 

 

Sandra van de Griendt

Expositie van 17 juni tot en met 11 augustus 2022

 

Tekeningen 

     Passage              Verbinding

Schoonheid en sfeer van het beeld staan voorop bij Sandra van de Griendt, zowel in haar tekeningen als in de fotografie. Bij het fotograferen speelt zij met het licht, spiegelingen en schaduwen of juist met details op straat, in de natuur of in een stilleven. Zo creëert zij vervreemdende beelden om wat langer bij stil te staan. Juist in het creëren van soms onherkenbare beelden ligt haar kracht.

De tekeningen ontstaan laag voor laag. Spelend met materialen, structuren en lijnen geeft Sandra haar werk een bijzondere diepte. Telkens experimenteert ze met nieuwe technieken, vormen en materialen, waardoor steeds weer iets nieuws tevoorschijn komt.

Een aantal van haar werken is in de zomermaanden in de Lambertuskerk te zien.

Na 24 jaar in Vught gewoond te hebben, woont Sandra al weer ruim 7 jaar in Warnsveld (gemeente Zutphen). In de Vughtse periode kreeg zij haar opleiding aan de Academie in Arendonk (B). Eerst beeldhouwen, daarna tekenen.

Nadat ze de academie in 2014 had afgerond verhuisde ze naar Zutphen. Daar heeft ze niet stilgezeten: de nieuwe omgeving leidde tot nieuwe inspiratie. Met een prachtig atelier aan huis is het heerlijk werken en haar lidmaatschap van een fotoclub in Zutphen gaf haar fotowerk weer een boost.

Fotografie

   IJsselmeisje

 

   Onderweg

Ontmoet de kunstenaar:

Tijdens de Open Kerk op woensdagmorgen van 10 - 12.00 uur op 29 juni en 27 juli a.s. is Sandra aanwezig om toelichting te geven op haar werk.
Ook op zondagmiddag 17 juli van 12 - 16.00 uur kunt u haar ontmoeten in de Lambertuskerk.

 

Naam: Sandra van de Griendt
Adres: Rhienderinklaan 25-A
7231 DB Warnsveld
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.fibre-art.nl

 

 

Juke Hudig

Expositie van 12 april tot en met 29 mei 2022

 

 Juke Hudig

Juke Hudig (1945) bezocht de academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en de Rijksacademie in Amsterdam. (1964-1969)
Haar leermeesters waren o.a Johan de Haas en Otto de Kat.
Zij ontdekt het pastelkrijt als haar medium en leert het oeuvre van Odilon Redon kennen. Juke bewondert hem niet alleen om zijn pasteltechniek, maar ook om de thematiek:
aandacht voor de onzichtbare wereld achter de zintuigelijke werkelijkheid en de openheid voor vele religieuze richtingen.

Vanaf 1977 tekent Juke Hudig “tuinen” in pastel en potlood, veelal in opdracht in binnen- en buitenland.
De imaginaire gerichtheid wordt gaandeweg steeds meer literair getint door de themakeuze, die begon met het kerstsprookje “De kerstroos” van Selma Lagerlöf in 1975.

In 1991 tekende Juke beelden bij het oudtestamentische boek “Job”. In 1997 verscheen haar eerste boek “Pastels 1976-1997”.

Vanaf 20 juni 2022 zal Juke Hudig haar nieuwe werk “Gebeden voor nacht en slaap” exposeren in de Grote Kerk te Monnickendam.

 

Thema: Jonah

   Het Boek Jonah

Klik op de afbeelding Jonah en lees een interview met de kunstenaar.

 

     

In deze expositie worden 19 pastels, tekeningen in pastelkrijt, getoond uit de serie Jonah, die oorspronkelijk uit 55 werken bestond. In 2015 is het boek Jonah verschenen.

Jonah wordt altijd gekoppeld aan de walvis, maar dat is slechts een onderdeel van het uiterst complexe en mysterieuze bijbelboek.

De profeet Jonah wordt geroepen:
“Sta op, ga naar Nineveh, de grote stad en roep tot haar dat hun kwaad is opgestegen tot voor Mijn Aangezicht.”

Maar Jonah vlucht voor de stem van God. Hij raakt verstrikt in de benauwenis van de diepste helle-wateren, totdat hij zich opricht naar de Ene, die hem begeleidt op zijn weg naar de hoogste hemelen.

Jonah gaat naar Nineveh en roept de inwoners op, tot inkeer. Zelf gaat hij door alle lagen van bewustzijn en wordt omgevormd van uiterlijk tot innerlijk levend mens.

Een louteringsproces, waarin hij alles in zichzelf offert en herboren wordt als volledig geestelijk, nieuw mens, bewust en eeuwig verbonden met God.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.jukehudig.nl

 

 

Carola Mokveld

        

Tijdens de afgelopen periode, waarin wij allen geconfronteerd werden met corona, maakte Carola Mokveld werken rondom verbinding. Periodes waarin ook zij weinig mensen zag, periodes van saamhorigheid, maar ook daarna soms van verdeeldheid, deden haar beseffen hoe belangrijk het toch is om met elkaar in verbinding te staan.

Zij koos het als werkthema, maar ontdekte tevens dat het al een rode draad in haar eerder werk was óók. Verbinding tussen mens en natuur, verbinding tussen goed en kwaad, tussen leven en dood.
In haar atelier in Vught werkt Carola, maar ook heeft ze werkperiodes op diverse plaatsen in het land. Plekken waar ze de verbinding mee zoekt. Zoals een oude kerk in Friesland, het eiland Ameland, de natuur, de zee, het strand daar.. Op reis, vakantie, er is altijd wel iets waar ze mee bezig is en waar ze de verbinding in ziet of mee aangaat.

Veel werk ontstaat vanuit een intuïtief proces, waarbij diverse materialen gebruikt worden. Het werk van Carola Mokveld, is niet in één categorie te vangen. Zij beheerst een grote diversiteit aan technieken. Die zijn voor haar dan ook ondergeschikt. “Het is het verhaal waar het mij omgaat. Het beeld dat ontstaat. Dat groeit terwijl ik bezig ben. Ik heb geen voorop gezet plan” zegt Carola. “Het werk moet onder mijn handen ontstaan en mij vertellen waar ik mee bezig ben. Daardoor blijft er altijd een dialoog tussen het werk en mijzelf. Ontdek ik nieuwe dingen over mijzelf. En die dialoog moet er ook zijn tussen het werk en de toeschouwer. Anderen ‘herkennen’ in het werk ook aspecten van zichzelf. Zeker nu vanuit de behoefte aan verbinding.

Carola Mokveld studeerde aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Exposeert regelmatig en geeft daarnaast ook les aan volwassenen en op scholen.
www.carolamokveld.nl

 

  

José op ten Berg

Expositie schilderijen van 29 november 2021 – 6 februari 2022

Open Kerk op woensdag 2 februari van 10 - 12 uur. En 's middags van 14 - 16.00 uur. Die middag is de kunstenaar aanwezig.

Finissage (laatste middag) van deze expositie: zondag 6 februari van 14 - 16.00 uur, ook met aanwezigheid van de kunstenaar.

 

Dit vertelt José over haar werk:

Het Poolvirus

In 1991 na mijn afstuderen aan de academie ben ik naar Ny-Ålesund in Spitsbergen gereisd. Daar ben ik besmet geraakt met het poolvirus.
Reizen, zowel reële als fictieve, vormen sindsdien de belangrijkste inspiratiebronnen van mijn werk.
Sindsdien heb ik nog vele reizen gemaakt naar het poolgebied.
De vorm van een ijsberg, de kleur. Het blauw in het ijs en die reflecties van het licht daarin, dat kun je niet van te voren bedenken dat zie je pas in het echt. Het is veel mooier je blijft je verwonderen.
Terug op mijn atelier ga ik schilderen, grotendeels uit mijn hoofd. IJswanden in verticale penseelstreken, witte verf van een bijna droge kwast, Een zee van vegen blauw, rood, geel, groen en oranje
In 2013 heb ik een reis naar Groenland gemaakt.
Met een zeilschip ben ik vanaf Aasiaat naar Diskobaai gevaren. Het landschap was overdonderend, groot en imposant. Door op mijn atelier alle onderdelen, licht, lucht, ijs, vorm en kleur te ontrafelen kon ik mijn reis vertalen naar beelden. Zo zijn de schilderijen uit de serie AVANNAMUUT ontstaan.
Een aantal schilderijen uit de serie Avannamuut en twee houtsneden hangen op de tentoonstelling in de Lambertuskerk in Vught.

In 2017 en in 2019 ben weer naar Spitsbergen geweest. In 2017 duurde de reis twaalf dagen met de boot vanaf Vlissingen via Jan Mayen naar Spitsbergen. Voortdurend kijkend naar de zee, het ijs en het landschap. In 2019 ben ik naar het noorden van Spitsbergen geweest.


Het schilderij Adventdalen dat te zien is op de tentoonstelling is vlak na mijn laatste reis gemaakt.

   Adventdalen


In 2020 heb ik een wandeltocht van 5 dagen door IJsland gemaakt in het gebied rondom Landmannalaugar. Deze tocht vormde de inspiratie voor een serie van 50 schilderijen. Een aantal ervan zijn op de tentoonstelling te zien. Landmannalaugar is een dal in het binnenland van IJsland, bekend vanwege zijn ryoliet gesteente. De bergen zijn zeer kleurrijk, het was soms net alsof ik al in een schilderij rondliep.

Tijdens de finissage, de feestelijke sluiting van de expositie op zondag 6 februari 2022, presenteer ik het boek Landmannalaugar, een verslag van mijn reis in schilderijen.
Meer info over mijn werk op www.joseoptenberg.nl

 

Jan Krul

 expositie schilderwerken 6 oktober – 17 november 2021

   Jan Krul

    

Vijf en dertig jaar beeldend werk door Jan Krul heeft geleid tot het boek Ontdekken en Doorgronden uitgegeven door uitgeverij Skandalon.

Op 5 oktober 2021 is dit boek in een feestelijke sfeer officieel gepresenteerd in de Lambertuskerk in Vught.
De huidige expositie toont enkele werken van deze veelzijdige kunstenaar.

“De jarenlange zoektocht van Jan Krul voerde hem langs religie en wetenschap, langs westerse en niet-westerse culturen, door het denken heen naar het maken, door het rationele heen naar het intuïtieve en de droomwereld, - en dat alles in volle overgave.

Naast de rijkdom aan beelden biedt dit boek ook een ontmoeting met de kunstenaar als mens en werpt het een blik op wat kunst in een mensenleven kan beteken.

Hoe persoonlijk de artistieke weg van Jan Krul ook is, de tekeningen, schilderijen en grafiek die op die weg zijn ontstaan, nemen de kijker en lezer mee: kijken wordt ervaren, ervaren wordt reflecteren op de eigen levensweg” (M. Kemper).

Een filmpje op Instagram van het Grafisch Atelier in Den Bosch geeft een eerste indruk van het boek:  https://www.instagram.com/p/CMdHXb1JwWg/?utm_medium=share_sheet.

Het boek is ook te verkrijgen bij Jan Krul aan huis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en natuurlijk bij de plaatselijke boekhandel.

 

 

Patrick Tönjes

FOTOGRAFIE

begin juni tot en met 19 september 2021

 

          
   
   

 

Fotografie is de kunst van het zien, waarbij het mogelijk wordt om stil te staan bij een moment uit de werkelijkheid. Door even stil te staan zien wij weer meer.
Patrick Tönjes exposeert vanaf begin juni tot midden september 2021 in de Lambertuskerk met recent en ouder werk in een nieuw licht.

Patrick fotografeert al 42 jaar diverse onderwerpen, waarbij natuur, dieren en landschappen wel de belangrijkste inspiratiebronnen blijven. In de afgelopen 5 jaar zijn daar ook veel opdrachten bijgekomen voor het maken van portretten en het fotograferen van bijeenkomsten. Tijdens zijn vele reizen met de familie wordt regelmatig stilgestaan om het natuurschoon vast te leggen. Enkele foto’s daarvan zijn gebruikt in de National Geographic scheurkalender (2011 en 2020). In 2009 was hij genomineerd in de categorie Dier in de National Geographic Benelux fotowedstrijd.

Het thema van deze expositie is “Meer zien door stil te staan”. De titels bij de foto’s zullen de bezoekers aanzetten tot het beter bekijken van de foto’s, om te ontdekken dat een moment meer bevat dan men dacht. De boodschap van deze expositie is natuurlijk veel universeler en beperkt zich niet tot de fotografie.

De foto’s zijn tevens te koop.

Belangstellenden kunnen Patrick bereiken via zijn website: www.ffffotos.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tentoonstellingen 2020

 

 

 

Adres

Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

t: 073 657 1373

Redactie en beheer

De redactie van deze website bestaat uit:

- Gerda Scherphof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
- Jane de Vries ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Website: emma-design

Voor reacties op de inhoud van deze website, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het beheer van deze website valt onder de verantwoordelijkheid van de kerkelijke gemeente, de rechtspersoon is de Protestantse Gemeente te Vught. Het bestuur van de kerkelijke gemeente is de kerkenraad, waarin alle ambtsdragers zitting hebben.