Inspirerende plek achter de Vughtse toren

afbeelding debat

PROGRAMMA 2023

 

Locatie: 

Lambertuskerk, Helvoirtseweg 5, Vught; tenzij anders aangegeven   

 

Aanmelden: 

Twee weken voor een activiteit kun je je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Stuur ons een mailtje en we zetten je op de maillijst. Dan ontvang je altijd op tijd informatie over aanmelden, etc.

 

Agenda

 

vrijdag 31 maart: Documentaire Adam waar ben je?


Adam, waar ben je?

Deze prachtige en bijzondere documentaire van de Oekraïense makers Aleksandr Plyska en Aleksandr Zaporoshchenko speelt zich af in het oude Dochiariou-klooster op de Griekse berg Athos, een plek waar monniken in een serene omgeving, afgezonderd van de wereld, leven en werken. Een plek alleen voor mannen. De tijd wordt er niet door de klok beheerst.

Beelden van de natuur worden afgewisseld met een inkijkje in het leven van de monniken, hun introspectie, afzondering, beproevingen, moeilijkheden en gebed.
Aleksandr Plyska kwam in 2000 voor het eerst op Athos en raakte bevriend met abt (hegumen) Gregroy.
Het kostte hem vele jaren om de abt te overtuigen van het nut van het maken van deze film om het bijzondere leven vast te leggen. De meeste monniken voelden niets voor een leven met camera’s. Uiteindelijk ging men overstag: het moest een eenmalige, niet commerciële film worden waarbij de toeschouwers door de eenvoudige en vreedzame manier van leven die getoond zou worden mogelijk tot inkeer konden komen.
Het maken duurde nog heel wat jaren…

De hoofdpersoon is hegumen Gregroy die heel open, en soms met tranen, praat over zijn worstelingen en angsten. Hij nadert het einde van zijn leven en dat valt hem zwaar.
We zien de monniken Pasen vieren, het feest van de wederopstanding, ook in de Byzantijnse kerk het belangrijkste feest. Er zijn (mannelijke) bezoekers, er wordt piano gespeeld, het sneeuwt er.

De film laat je van heel dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld, laat je heel even onderdeel uitmaken van de levenssfeer van de monniken.

Alexander Plyska is een Oekraïense regisseur. De opbrengsten van deze avond komen te goede aan Oekrainse families. Katia Novikova zal de film introduceren en een toelichting geven op de besteding van de opbrengst.

 

Vrijdag 31 maart 20.00 (inloop vanaf 19.30)  Deze avond is uitverkocht!
Lambertuskerk, Helvoirtseweg 5, Vught.
Entree € 10,00
Aanmelden niet meer mogelijk!

 top

top 

vrijdag 21 april 2023

Duurzaamheid. Inleiding en debat over duurzaamheid in Vught met de Vughtse klimaat burgemeester Jetske Thielen.
Aanvang 20.00 uur; entree € 7,50

 top

vrijdag 23 juni 2023

Midzomeravond. In de sfeervolle tuin van de Lambertuskerk vindt de traditionele spetterende afsluiting van het seizoen plaats.
Gastoptreden: Beth & Flo!!
Cabaret en muziek, een drankje, ontmoetingen, kortom een sfeervolle en ongedwongen avond.
Aanvang 20.00 uur; entree € 7,50

 top